God Jul
19/12
2013

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År önskar alla personal och lärare på Fryxellska skolan! Hoppas alla får ett härligt jullov!

Vi ses igen torsdag 9/1. Eleverna börjar med vanligt schema.

Årets fotbollsmatch
18/12
2013

Klassiska julmatchen i fotboll

Äntligen! För första gången någonsin lyckades niorna vinna mot personalen i den klassiska julmatchen i fotboll. 6-4 slutade matchen

Elevskyddsombud
12/12
2013

Läsårets elevskyddsombud

Elever ur åk 7-9 elevskyddsombud på skolan. De jobbar med elevernas arbetsmiljö utifrån ett elevperspektiv. Skolan ska vara en säker och trygg arbetsplats för elever och lärare. Exempel på saker som kan påverka arbetsmiljön på skolan är luft, temperatur, arbetsro och ordning. Har du eller din klass något ni vill ta upp inom arbetsmiljön på skolan så kan ni vända er till elevrådsrepresentanten eller någon av elevskyddsombuden.

 

elevskyddsombud2

11/12
2013

Vi i femman 2014

Grattis till 5d som gått vidare till kvartsfinal i Vi i femman i Västmanland. De kommer att tävla i kvartsfinal 4, torsdagen 23 januari. De tävlar då mot Lindgårdsskolan 5a från Fagersta. Vi önskar dem lycka till!

Dans i Domkyrkan
06/12
2013

Dans i Domkyrkan

Åk 9 dansar under 2:a adventshögmässan på söndag 8 dec, i Domkyrkan kl. 11. Välkommna!

Bild tagen av: JakkeRphoto

Julkonsert 2013
21/11
2013

Julkonsert

Välkommen till en traditionell julkonsert med Luciatablå. Västerås Musikklasser vid Fryxellska sammanstrålar med Västerås Sinfonietta i de mycket uppskattade julkonserterna 4-6 december i Västerås konserthus. Biljetter via Ticnet.

Skogens Mästare
20/10
2013

Skogens Mästare

21 klasser, i mälardalsregionen, tävlade för att bli Skogens Mästare. Finalen gick på Ösby Naturbruksgymnasium utanför Sala. På andra plats kom 7F som vann 5000 kr och på tredje plats kom 7E som vann 3000 kr. Ett stort grattis till de båda klasserna!

7Eskog

16/10
2013

Barnens Presskonferens på Fryxellska skolan

Måndagen den 14 oktober höll klass 6F en presskonferens på skolan. Barnens Presskonferens är en konferens för barnets rättigheter. Under konferensen avslöjade eleverna vem miljoner barn i en världsomröstning utsett till mottagare av World’s Children’s Prize 2013 för barnets rättigheter. Barnens presskonferens hålls samtidigt över hela Sverige och i många andra länder.

Årets kandidater var:

 

• James Kofi Annan, f.d barnslav och bankdirektör, som sedan tio år tillbaka räddar och rehabiliterar barn i Ghana som är fiskeslavar.
• Sompop Jantraka, tidigare barnarbetare, som i 25 år kämpat mot barnsexhandel och för särskilt utsatta barn från den Gyllene Triangeln, Thailand och grannländerna.
• Kimmie Weeks, som sedan tjugo år kämpar för barn som drabbats av krig. Han avslöjade som barn att Liberias dåvarande president rekryterade barnsoldater.

 

Vinnaren blev James Kofi Annan, han tillkännagavs under presskonferensen, som hade inslag av både musik och dans av skolans egna elever. Samtidigt så talade eleverna om barns rättigheter i Sverige. Dessutom presenterades pristagarna närmare. Både SVT och Sveriges Radio var närvarande under konferensen och gjorde ett reportage om den. (se länkar nedan)

 

Världens största rättighetsutbildning

World’s Children’s Prize är ett världsunikt program för barn och verkar för en medmänsklig värld. Sedan starten år 2000 har 34 miljoner barn, en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i programmet och lärt sig om barnets rättigheter, demokrati och global vänskap.  Många av de deltagande barnen har själva fått sina rättigheter kränkta och många får genomWorld’s Children’s Prize-programmet för första gången veta att de har rättigheter. De får framtidstro och möjlighet att kräva att deras rättigheter respekteras. Mer information om organisationen finns om du klickar på följande länk:www.worldschildrensprize.org

 

Barnens presskonferens är resultatet av ett gediget arbete och en omröstning här på skolan som kallas Global Vote och genomfördes tidigare i höst.

En av hederspristagarna, Kimmie Weeks, besöker skolan onsdagen den 16 oktober. Dessutom kommer en lärare och tre elever i åk 7 att närvara under prisceremonin den 17 oktober.

Länkar till nyhetsinslagen på TV och radio finns här:

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5674281

 

http://www.svtplay.se/video/1529969/14-10-19-15

 

Klass 5a Medeltidsutställning
07/10
2013

Klass 5a besöker Västmanlands Länsmuseum

I torsdags var klass 5a på en medeltidsutställning på länsmuséet. Klicka gärna på den här länken så får ni veta hur besöket var och vad vi tyckte.

Global Vote 2013
23/09
2013

Global Vote 2013

Sedan sommarlovet har vi fått arbeta med texter i tidningen Globen och pratat om hur barn har det runt om i världen. Det är ett viktigt moment eftersom barns rättigheter blir kränkta i många länder. Det som vi har jobbat med har varit väldigt spännande och lärorikt. Vi har fått lära oss om hur barn har det i andra länder och hur deras liv och vardag kan se ut. Många av oss har fått en helt ny syn på hur barn har det i världen. Långt ifrån alla har det lika bra som oss. Respekt till dom som har det svårt!

I tidningen Globen har vi fått läsa om tre kandidater som alla har gjort något bra för barn i världen. Den första kandidaten är James Kofi Annan. Han kommer från Ghana och räddar barn som arbetar som fiskeslavar på Voltasjön. Den andra kandidaten är Sompop Jantraka från Thailand. Han hjälper flickor som annars riskerar blir kidnappade och sålda vidare som sexslavar. Den tredje och sista kandidaten är Kimmie Weeks från Liberia. Han avväpnar barnsoldater och ser till att fattiga barn får rent dricksvatten så att de inte ska få t.ex. kolera.

 

Så här tycker eleverna i år 7 att det har varit att arbeta med barns
rättigheter och kandidaterna i tidningen Globen!

ordmoln_global vote

 

Den 12 september var det äntligen dags för Global Vote! Alla elever i år 6-9 fick under dagen delta i ett val och rösta på den kandidat som vi tyckte bäst om. Då fick vi även lära oss hur det går till under ett val. Det har varit många åsikter om vem som ska vinna men alla har vi vår favorit!

 

Det var spännande med Global Vote. Det var kul för man fick vara med och påverka vem som skulle vinna. Det var nästan som ett riksdagsval, så det var coolt. Vi kommer att skicka in resultatet till World´s Childrens Prize som sammanställer rösterna. Vinnaren kommer att få ett pris av drottning Silvia på prisceremonin på Gripsholms slott!

 

Momentet har varit superroligt. Hoppas vi får göra om detta nästa år igen! Vi har verkligen jobbat på bra med World´s Children’s Prize 2013!

 

/Elever år 7

 

Nofalkum sjunger på Kulturnatten
19/09
2013

Nofalkum sjunger på Kulturnatten

Traditionsenligt framträder årets upplaga av Nofalkum för första gången på Kulturnatten.

 

Denna gång i Konserthusets Lilla sal kl.19.00

Fri entré!

Välkomna!

 

 

Med vänliga hälsningar

Anna-Karin Annmo

Musikdirektör/Körpedagog

Västerås Musikklasser vid Fryxellska skolan

........................................................................................................

Fryxellska skolan I Storagatan 57-65 I 724 60 VÄSTERÅS

direkt 021-10 39 15 I vxl 021-10 39 00 I mob 070-647 13 83

Länsmuseet
16/09
2013

åk 4 besöker Västmanlands Länsmuseum

Elever från Fryxellska skolan har besökt en utställning om Romer vid Karlsgatan 2. De fick besöka en Romsk vagn som är ett rullande museum. I vagnen fick de engagerad föreläsning om Romernas historia. Eleverna fick sedan prova på att bulta ut kopparkärl som blivit buckliga. Detta var en vanlig syssla för Romska barn. Avslutningsvis fick de prova Romska kläder från olika delar av världen.

4romer2bild

Dansklassernas 20-års Jubileum!
05/09
2013

Dansklasserna firar 20års jubileum!

Lördagen 14 september firar Fryxellska skolans dansklasser 20års jubileum! Detta kommer vi att fira med två jubileumsföreställningar i Västerås Konserthus lördag 14/9 kl 15.00 och 19.00.

 

Det blir en blandad föreställning där både våra nuvarande elever åk 5-9 och fd elever som gått i dansklass genom åren deltar.

 

Biljetterna släpps fredag 30/8 kl 10.00 och säljs via ticnet och turistbyrån i Konserthuset.

 

Länk till biljetter på Ticnet

kl. 15: Klicka HÄR!

kl. 19: Klicka HÄR!

 

Biljettpris: vuxen 150 kr inkl serviceavg, barn/ungdom 100 kr inkl service avg.

Alla elever åk 5-9 dansar i sin vanliga dansgrupp.
Grupp 4 kl 15.00
Grupp 3 kl 19.00

 

Efter sista föreställningen blir det mingel för alla elever.

 

Varmt välkomna!

Västerås Musikklassers femmor sjunger för kungaparet
29/08
2013

Västerås Musikklassers femmor sjunger för kungaparet

I samband med att kungen firar 40 år på tronen besöker kungaparet Västerås.

30/8 kl 16.30 på Fiskartorget i Västerås. Välkomna att sjunga med fryxeleverna i kungssången!

Finn Upp 2013
02/05
2013

Vinnare i Finn upp 2013!

Louise W och Alexandra M från 8F stod som vinnare i årets regionfinal av Finn upp. Av ca 400 bidrag fick deras bidrag U-shelf även bästa pris för form och design!

 Klicka på länken för mer info om tävlingen.

http://www.finnupp.se/

 

slöjdtavlor
02/05
2013

Slöjdprojekt år 5

Under detta läsår har alla elever arbetat med ett slöjdprojekt med temat skogen. De har gjort en ram i träslöjden och broderat i textilslöjden. Resultatet blev ca 120 fina tavlor. Just nu visas några av dessa i värdshuset, utställningen byts ut och kompletteras under kommande veckor.

Världsbokdagen
25/04
2013

Världsboksdagen den 23 april

Bibliotektet firade Världsboksdagens dag med festligt tilltugg och olika aktiviteter. Eleverna kunde delta i tävlingar, läsa de senaste bokrecensionerna och pyssla med knep och knåp. Alla som lånade en bok fick dagen till ära välja en gratisbok att ta med sig hem.

Världbok2 Världbok3 Världbok4 Världbok5 Världbok6

Askövikenapril
25/04
2013

Asköviken med åk 4

Alla klasser i fyran har åkt till Asköviken och tittat på fåglar under vårterminen i år. Förra veckan var 4D iväg och i måndags var det 4As tur. Klicka på rubriken för att se bilder och läsa om utflykten.

4D tittar ut över vattnet med kikare ovanför.

 

Nathalie i 4A berättar:

"Vi åkte buss till Asköviken. När vi kom fram samlades alla utanför Naturskolan. Där stod två guider och pratade och berättade om vad vi skulle göra. Vi fick varsin fågelbok och en kikare. Det var mulet ute, men inte så kallt ändå. När vi gick så såg vi gulsparv, sädesärla, korp, fiskgjuse och skrattmås. Vi stannade vid en plats som heter Rastis och fikade. Det var kallt på stenen som jag satt på. När vi fortsatte mot fågeltornet såg vi en svart huggorm, den var läskig. Vi åt lunch vid fågeltornet. Där såg vi tranor och en häger. På vägen tillbaka var jag jättetrött. Vi satte oss på några bänkar och pratade om hur dagen hade varit. Sen kom bussen och hämtade oss."

 

 

 

  4Aaskö4

Tove i 4A poserar.

 4Aaskö4Aaskö24Aaskö5

Finnupp
08/04
2013

Länsfinal i Finn Upp

Elever ur 8DEF har tagit sig vidare till regionsfinal i Finn Upp. Finn Upp är en rolig tävling för alla skolelever i 6:an till 9:an med tillhörande pedagogisk metod för lärarna. I Finn Upp används uppfinnande som ett sätt att lära. Eleverna får identifiera ett problem i sin vardag och får sedan försöka lösa problemet- med en egen uppfinning. På vägen finns mycket att lära: om vår historia, om samhället, om teknik och inte minst om sig själv!

 

Clara Leonardsson, Kajsa Vallin, Alexandra Malmström, Simon Hellman, Tove Boive och Louise Widehn har gått vidare till regionfinalen i Finn Upp.

 

Den 25 april hålls regionfinalen på Tom Titts i Södertälje. Det är en professionell jury bestående av uppfinnare, representanter från näringslivet och KTH som utser vinnaren av årets Finn Upp pris.

 

Vi önskar våra regionsfinalister lycka till!

Glad Påsk
28/03
2013

Glad Påsk!

Nu är det påsklov! Skolan börjar igen måndag 8 april.

Tändsticksmatte
27/03
2013

Mattetävling Mälardalens högskola

Några elever från 5e var på Mälardalens högskola och tävlade i Kängurumatte och löste tändsticksproblem.

Tändstick3Tändstick2

Riverdance
11/03
2013

Workshop i Riverdance

Nästa måndag får våra danselever i åk 8 en unik möjlighet till workshop i Riverdance med Colin Dunne som uppträder i Västerås Konserthus tisdag 26/3 kl. 19

Vernissage
08/03
2013

Vernissage 5def

Eleverna har i tvärgrupper redovisat om den konstnär de under några veckor arbetat med.

IMG_015020130306_10533620130306_104356IMG_1162IMG_3829IMG_9249

Museibesök
20/02
2013

5DEF besökte Västmanlands länsmuseum

I en lekfull och spännande utställning berättar vi om hur det var att leva i Västmanland på medeltiden. Hur såg det ut i Västerås? Vad lekte barnen, hur såg deras kläder ut och vad åt de? Var jobbade föräldrarna med och hur såg det ut hemma? Vad gjorde man i fall man blev sjuk? Gick de i skolan och hur var det att gå i kyrkan när prästen bara pratade latin? Vem var den där Albertus Pictor som målat så fint i kyrkorna och hur var det när de vuxna krigade i staden?

De fick prova kläder.

medeltid4

medeltid3klipp

Eleverna fick smaka på medeltidsgodis

medeltid2

 

Besöket var mycket uppskattat.

Elevskyddsombud
20/02
2013

Elevskyddsombuden jobbar för att elever ska trivas

Fryxellska skolans elevskyddsombud har sedan hösten träffats regelbundet för att prata om elevernas sociala och fysiska arbetsmiljö. Under ledning av skolans skyddsombudet Olga Smirnoff diskuterar gruppen hur skolan ska bli en trivsammare och säkrare plats för eleverna. Elevskyddsombuden uppmärksammar ärenden som tas upp i elevrådet eller som elever rapporterar till de och för det sedan vidare, så att ärendena kan åtgärdas.

ElevSkydd2

 

Maria Malmström 8F, Elin Sand 7D, Rebecca Haddad 8A, Madeleinde Ekblom Carlsson 9F, Ellen Algren 7A.
Frånvarande: Isabelle Eliasson 9B.

Vänskapsveckan
15/02
2013

Vänskapsvecka

Elevrådet för åk 4-5 har vänskapsvecka i samband med Alla Hjärtansdag. De har ordnat så eleverna har varsin hemlig kompis under veckan. Det gäller att vara extra snäll emot den på olika sätt. På fredag avslöjas vem som är den hemliga kompisen. På Alla hjärtans dag ordnar elevrådet tipspromenad med kärlekstema och alla elever skriver

Final Vi i femman
11/02
2013

Fryx 5A vidare till riksfinal i Vi i femman!

Efter en oerhört spännande tävling där 25 lag från hela landet tävlade om de sammanlagt åtta platserna i riksfinalerna i Malmö, så stod det först i slutskedet klart att Fryxellska skolan 5A var en av dessa åtta klasser!

Det var Fryxellskas snabba tid på det särskilda tävlingsmomentet som ägde rum i klassrummet tidigare idag, som gav dem finalplatsen. Att bygga en modell med pinnar och magneter utifrån klasskamraternas instruktioner var något som Fryxellskas Melina Mancuso och Ludvig Ericsson klarade galant med hjälp av Clara Löfgren och Jakob Granfors. Dessutom klarade sig Melina och Ludvig som vanligt allldeles utmärkt i den "vanliga" frågetävlingen. Lagledare den här gången var Tin-Tin Eriksson.

 

 

Mer bilder och text om tävlingen HÄR!

Temakontruktion
08/02
2013

Tema rörelse och konstruktion!

Här är glada elever som stolt visar sina fordon. De har själva byggt dem efter ritning. Eleverna arbetar med temat rörelse och konstruktion, ett samarbete med NTA, naturvetenskap och teknik för alla. Lusten att konstruera och undersöka är enorm. Fordonen kommer de att använda i olika undersökningar i skolan.

Länk till  NTA, naturvetenskap och teknik för alla. www.nta.kva.nu

Idrottsdag4-5
05/02
2013

Idrottsdag vintersporter

Idag har åk 4 och 5 njutit av en härlig idrottsdag med skidåkning. Barnen var rosiga om kinden och glada när de åt sin lunch. Skönt med en dag ute på backen!

Vi i Femman
01/02
2013

Grattis till 5A och 5B som gått till länsfinal i Vi i Femman!!

5A vann i går semifinalen mot Engelska skolan och är nu vidare tillsammans med 5B i länsfinal i Vi i femman! Håll tummarna för oss när Fryxellska representerar Västmanland.

Bilden ovanför är klass 5A som firar sin seger igår.

 

 

Klass 5B redo att möta skolkamraterna i radiosända länsfinalen.

På tisdag  kommer finalen att gå i P4 Västmanland klockan 1700-1800.

 

Läs mer om hur det gick under tävlingarna genom att klicka HÄR!

 

Gymnasieval2013
30/01
2013

Nu är det dags för niornas gymnasieval - och ansökningskaka!

Torsdagen den 14 februari ska våra nior ha lämnat in sin gymnasieansökan. För att fira denna stora händelse får de varsin mycket god ansökningskaka!

 

 

 

Julgransplundring
16/01
2013

Fyrornas julgransplundring

Julgransplundring för fyror. En ny tradition på Fryx som är uppskattad av elever och personal. Lotta Calderon Widen är tomte och ledare för arrangemanget.

Terminstart
10/01
2013

Terminen har kommit igång!

Nu har vårterminen 2013 kommit igång och nästa vecka börjar våra intagningar inför HT-13.

Dansintagningarnarna sker mellan vecka 3-5 och musikintagningarna är mellan vecka 6-7.