Global Vote 2013
23/09
2013

Global Vote 2013

Sedan sommarlovet har vi fått arbeta med texter i tidningen Globen och pratat om hur barn har det runt om i världen. Det är ett viktigt moment eftersom barns rättigheter blir kränkta i många länder. Det som vi har jobbat med har varit väldigt spännande och lärorikt. Vi har fått lära oss om hur barn har det i andra länder och hur deras liv och vardag kan se ut. Många av oss har fått en helt ny syn på hur barn har det i världen. Långt ifrån alla har det lika bra som oss. Respekt till dom som har det svårt!

I tidningen Globen har vi fått läsa om tre kandidater som alla har gjort något bra för barn i världen. Den första kandidaten är James Kofi Annan. Han kommer från Ghana och räddar barn som arbetar som fiskeslavar på Voltasjön. Den andra kandidaten är Sompop Jantraka från Thailand. Han hjälper flickor som annars riskerar blir kidnappade och sålda vidare som sexslavar. Den tredje och sista kandidaten är Kimmie Weeks från Liberia. Han avväpnar barnsoldater och ser till att fattiga barn får rent dricksvatten så att de inte ska få t.ex. kolera.

 

Så här tycker eleverna i år 7 att det har varit att arbeta med barns
rättigheter och kandidaterna i tidningen Globen!

ordmoln_global vote

 

Den 12 september var det äntligen dags för Global Vote! Alla elever i år 6-9 fick under dagen delta i ett val och rösta på den kandidat som vi tyckte bäst om. Då fick vi även lära oss hur det går till under ett val. Det har varit många åsikter om vem som ska vinna men alla har vi vår favorit!

 

Det var spännande med Global Vote. Det var kul för man fick vara med och påverka vem som skulle vinna. Det var nästan som ett riksdagsval, så det var coolt. Vi kommer att skicka in resultatet till World´s Childrens Prize som sammanställer rösterna. Vinnaren kommer att få ett pris av drottning Silvia på prisceremonin på Gripsholms slott!

 

Momentet har varit superroligt. Hoppas vi får göra om detta nästa år igen! Vi har verkligen jobbat på bra med World´s Children’s Prize 2013!

 

/Elever år 7

 

Nofalkum sjunger på Kulturnatten
19/09
2013

Nofalkum sjunger på Kulturnatten

Traditionsenligt framträder årets upplaga av Nofalkum för första gången på Kulturnatten.

 

Denna gång i Konserthusets Lilla sal kl.19.00

Fri entré!

Välkomna!

 

 

Med vänliga hälsningar

Anna-Karin Annmo

Musikdirektör/Körpedagog

Västerås Musikklasser vid Fryxellska skolan

........................................................................................................

Fryxellska skolan I Storagatan 57-65 I 724 60 VÄSTERÅS

direkt 021-10 39 15 I vxl 021-10 39 00 I mob 070-647 13 83

Länsmuseet
16/09
2013

åk 4 besöker Västmanlands Länsmuseum

Elever från Fryxellska skolan har besökt en utställning om Romer vid Karlsgatan 2. De fick besöka en Romsk vagn som är ett rullande museum. I vagnen fick de engagerad föreläsning om Romernas historia. Eleverna fick sedan prova på att bulta ut kopparkärl som blivit buckliga. Detta var en vanlig syssla för Romska barn. Avslutningsvis fick de prova Romska kläder från olika delar av världen.

4romer2bild

Dansklassernas 20-års Jubileum!
05/09
2013

Dansklasserna firar 20års jubileum!

Lördagen 14 september firar Fryxellska skolans dansklasser 20års jubileum! Detta kommer vi att fira med två jubileumsföreställningar i Västerås Konserthus lördag 14/9 kl 15.00 och 19.00.

 

Det blir en blandad föreställning där både våra nuvarande elever åk 5-9 och fd elever som gått i dansklass genom åren deltar.

 

Biljetterna släpps fredag 30/8 kl 10.00 och säljs via ticnet och turistbyrån i Konserthuset.

 

Länk till biljetter på Ticnet

kl. 15: Klicka HÄR!

kl. 19: Klicka HÄR!

 

Biljettpris: vuxen 150 kr inkl serviceavg, barn/ungdom 100 kr inkl service avg.

Alla elever åk 5-9 dansar i sin vanliga dansgrupp.
Grupp 4 kl 15.00
Grupp 3 kl 19.00

 

Efter sista föreställningen blir det mingel för alla elever.

 

Varmt välkomna!