Museibesök
20/02
2013

5DEF besökte Västmanlands länsmuseum

I en lekfull och spännande utställning berättar vi om hur det var att leva i Västmanland på medeltiden. Hur såg det ut i Västerås? Vad lekte barnen, hur såg deras kläder ut och vad åt de? Var jobbade föräldrarna med och hur såg det ut hemma? Vad gjorde man i fall man blev sjuk? Gick de i skolan och hur var det att gå i kyrkan när prästen bara pratade latin? Vem var den där Albertus Pictor som målat så fint i kyrkorna och hur var det när de vuxna krigade i staden?

De fick prova kläder.

medeltid4

medeltid3klipp

Eleverna fick smaka på medeltidsgodis

medeltid2

 

Besöket var mycket uppskattat.

Elevskyddsombud
20/02
2013

Elevskyddsombuden jobbar för att elever ska trivas

Fryxellska skolans elevskyddsombud har sedan hösten träffats regelbundet för att prata om elevernas sociala och fysiska arbetsmiljö. Under ledning av skolans skyddsombudet Olga Smirnoff diskuterar gruppen hur skolan ska bli en trivsammare och säkrare plats för eleverna. Elevskyddsombuden uppmärksammar ärenden som tas upp i elevrådet eller som elever rapporterar till de och för det sedan vidare, så att ärendena kan åtgärdas.

ElevSkydd2

 

Maria Malmström 8F, Elin Sand 7D, Rebecca Haddad 8A, Madeleinde Ekblom Carlsson 9F, Ellen Algren 7A.
Frånvarande: Isabelle Eliasson 9B.

Vänskapsveckan
15/02
2013

Vänskapsvecka

Elevrådet för åk 4-5 har vänskapsvecka i samband med Alla Hjärtansdag. De har ordnat så eleverna har varsin hemlig kompis under veckan. Det gäller att vara extra snäll emot den på olika sätt. På fredag avslöjas vem som är den hemliga kompisen. På Alla hjärtans dag ordnar elevrådet tipspromenad med kärlekstema och alla elever skriver

Final Vi i femman
11/02
2013

Fryx 5A vidare till riksfinal i Vi i femman!

Efter en oerhört spännande tävling där 25 lag från hela landet tävlade om de sammanlagt åtta platserna i riksfinalerna i Malmö, så stod det först i slutskedet klart att Fryxellska skolan 5A var en av dessa åtta klasser!

Det var Fryxellskas snabba tid på det särskilda tävlingsmomentet som ägde rum i klassrummet tidigare idag, som gav dem finalplatsen. Att bygga en modell med pinnar och magneter utifrån klasskamraternas instruktioner var något som Fryxellskas Melina Mancuso och Ludvig Ericsson klarade galant med hjälp av Clara Löfgren och Jakob Granfors. Dessutom klarade sig Melina och Ludvig som vanligt allldeles utmärkt i den "vanliga" frågetävlingen. Lagledare den här gången var Tin-Tin Eriksson.

 

 

Mer bilder och text om tävlingen HÄR!

Temakontruktion
08/02
2013

Tema rörelse och konstruktion!

Här är glada elever som stolt visar sina fordon. De har själva byggt dem efter ritning. Eleverna arbetar med temat rörelse och konstruktion, ett samarbete med NTA, naturvetenskap och teknik för alla. Lusten att konstruera och undersöka är enorm. Fordonen kommer de att använda i olika undersökningar i skolan.

Länk till  NTA, naturvetenskap och teknik för alla. www.nta.kva.nu

Idrottsdag4-5
05/02
2013

Idrottsdag vintersporter

Idag har åk 4 och 5 njutit av en härlig idrottsdag med skidåkning. Barnen var rosiga om kinden och glada när de åt sin lunch. Skönt med en dag ute på backen!

Vi i Femman
01/02
2013

Grattis till 5A och 5B som gått till länsfinal i Vi i Femman!!

5A vann i går semifinalen mot Engelska skolan och är nu vidare tillsammans med 5B i länsfinal i Vi i femman! Håll tummarna för oss när Fryxellska representerar Västmanland.

Bilden ovanför är klass 5A som firar sin seger igår.

 

 

Klass 5B redo att möta skolkamraterna i radiosända länsfinalen.

På tisdag  kommer finalen att gå i P4 Västmanland klockan 1700-1800.

 

Läs mer om hur det gick under tävlingarna genom att klicka HÄR!