Skogens Mästare
20/10
2013

Skogens Mästare

21 klasser, i mälardalsregionen, tävlade för att bli Skogens Mästare. Finalen gick på Ösby Naturbruksgymnasium utanför Sala. På andra plats kom 7F som vann 5000 kr och på tredje plats kom 7E som vann 3000 kr. Ett stort grattis till de båda klasserna!

7Eskog

16/10
2013

Barnens Presskonferens på Fryxellska skolan

Måndagen den 14 oktober höll klass 6F en presskonferens på skolan. Barnens Presskonferens är en konferens för barnets rättigheter. Under konferensen avslöjade eleverna vem miljoner barn i en världsomröstning utsett till mottagare av World’s Children’s Prize 2013 för barnets rättigheter. Barnens presskonferens hålls samtidigt över hela Sverige och i många andra länder.

Årets kandidater var:

 

• James Kofi Annan, f.d barnslav och bankdirektör, som sedan tio år tillbaka räddar och rehabiliterar barn i Ghana som är fiskeslavar.
• Sompop Jantraka, tidigare barnarbetare, som i 25 år kämpat mot barnsexhandel och för särskilt utsatta barn från den Gyllene Triangeln, Thailand och grannländerna.
• Kimmie Weeks, som sedan tjugo år kämpar för barn som drabbats av krig. Han avslöjade som barn att Liberias dåvarande president rekryterade barnsoldater.

 

Vinnaren blev James Kofi Annan, han tillkännagavs under presskonferensen, som hade inslag av både musik och dans av skolans egna elever. Samtidigt så talade eleverna om barns rättigheter i Sverige. Dessutom presenterades pristagarna närmare. Både SVT och Sveriges Radio var närvarande under konferensen och gjorde ett reportage om den. (se länkar nedan)

 

Världens största rättighetsutbildning

World’s Children’s Prize är ett världsunikt program för barn och verkar för en medmänsklig värld. Sedan starten år 2000 har 34 miljoner barn, en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i programmet och lärt sig om barnets rättigheter, demokrati och global vänskap.  Många av de deltagande barnen har själva fått sina rättigheter kränkta och många får genomWorld’s Children’s Prize-programmet för första gången veta att de har rättigheter. De får framtidstro och möjlighet att kräva att deras rättigheter respekteras. Mer information om organisationen finns om du klickar på följande länk:www.worldschildrensprize.org

 

Barnens presskonferens är resultatet av ett gediget arbete och en omröstning här på skolan som kallas Global Vote och genomfördes tidigare i höst.

En av hederspristagarna, Kimmie Weeks, besöker skolan onsdagen den 16 oktober. Dessutom kommer en lärare och tre elever i åk 7 att närvara under prisceremonin den 17 oktober.

Länkar till nyhetsinslagen på TV och radio finns här:

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5674281

 

http://www.svtplay.se/video/1529969/14-10-19-15

 

Klass 5a Medeltidsutställning
07/10
2013

Klass 5a besöker Västmanlands Länsmuseum

I torsdags var klass 5a på en medeltidsutställning på länsmuséet. Klicka gärna på den här länken så får ni veta hur besöket var och vad vi tyckte.